Mushing – hundkörning

Att köra hund med släde eller stå på ett par skidor med linor kopplade till hundarna är ett härligt sätt att tillbringa fritiden på. Mushing som det även kallas, har blivit en populär sport bland hund- och fritidsentusiaster. Många tävlande träffas runtom i Norden med sina hundar. Oavsett om man tävlar i sporten eller tränar för nöjes skull är det alltid trevligt för både hundar och hundägare att komma ut i naturen ett par timmar samtidigt som hundarna får motion. Att som turist få följa med på mushing är uppskattat.

Mushing med pulka

Vill man börja träna hundkörning med sina hundar är det viktigt att ha rätt utrustning från början. Utrustningen består av sele till hunden där dragkraften ligger mot hundens bog där den har bäst dragstyrka. Att prova selen på sin hund är viktigt för att den ska passa ordentligt och inte skada hunden. Vilken sorts sele du använder när du kör mushing beror på om du kör med eller utan lastpulka. Skalmen som är fäst vid pulkan är oftast tillverkad i ett lättare material. Skalmen fästs sedan i hundens sele. Pulkan ska klara av att svänga utan att falla åt sidan.

Hundförarens viktigaste utrustning är ett par bra skidor som är rätt vallade och passar för mushing. Att ha olika sorters valla för olika snöunderlag kan vara bra. Pjäxor som passar för antingen skateåkning eller klassisk stil och stavar i ett lätt material som passar din längd underlättar när det är dags att ge sig iväg ut med hundarna. Testa gärna utrustningen så att den passar för både dig och din hund så att ni får en riktigt trevlig körning tillsammans.

Hundraser som är lämpliga för mushing

Man bör tänka på vilken hundras man ska köpa om man tänkt använda den för mushing. De hundar som passar bäst är de med jaktinstinkt i sig, som tycker att det är roligt att jobba med kroppen. En annan aspekt att tänka igenom är om du vill tävla i kort eller långdistanslopp eller om du vill använda hunden i rent träningssyfte utan att tävla. Olika raser passar bättre för korta och långa lopp, därför är det är viktigt att du satsar på rätt hundras från början.

Mushing är en rolig sport som passar de flesta

Polarhundar som siberian husky är väl rustade för äventyr ute i det fria och passar bra som slädhundar för mushing i ett kyligare klimat. De är robusta hundar med en tjock päls som står emot snö och kyla och de tycker om att arbeta. Samtidigt är de sociala hundar som arbetar bra även i flock om man vill ha flera draghundar samtidigt. En bra ledarhund i täten är viktig för att hålla ihop flocken och få den att samarbeta under en körning.

Hundkörning är roligt

De flesta som håller på med mushing är nog överens om att det är en trevlig sport. Hundarna kommer ut, får jobba och får rejält med motion. Bandet mellan hundägaren och hund stärks. Man träffar också många andra med samma intresse och kan utbyta erfarenheter med dem. Oavsett om man sysslar med hundkörning som sport, inom turistbranschen eller som ren fritidsaktivitet blir det lätt något som tar en stor del av fritiden. Man måste hålla ordning på och se över sin utrustning för att få största möjliga behållning av denna hobby.

Efter att du har varit ute med hundarna så kanske du vill koppla av med lite livebetting på kazak.se. Det är både avslappnande och spännande eftersom att om laget du satsar på vinner så vinner du pengar.

Men om du inte vet var du ska börja med allt detta satsande så kan det vara en bra idé att kolla in kymusikevent.se för mer information om betting.