Saluki

Saluki, eller persisk greyhound som den ibland kallas, är en hundras som kommer från Persien, nuvarande Iran. Det är en vinthund, en ras som jagar med hjälp av sin syn och höga hastighet, och dess slanka kropp visar att den är som gjord för att snabbt ta sig fram till sitt byte. Med sin vackra päls som finns i flera olika färgvarianter är salukin en imponerande syn, även som sällskapshund. Den har ett temperament som gör att den kräver mycket tålamod i sin träning, men en saluki som trivs blir snabbt en trogen och kärleksfull följeslagare.

Saluki är en elegant och graciös hund

Saluki – en gammal ras

Det är oklart var namnet saluki kommer ifrån; det kan komma från sumeriskan, men rasens namn har även dykt upp i förislamisk poesi. Andra teorier säger att namnet helt enkelt kommer från det arabiska ordet ”saluqi”, som syftar på någon som kommer från Saluq. Oavsett vad som stämmer så har denna ras funnits länge. Det är en av de tidigaste och äldsta hundraser man känner till och den delar sannolikt bakgrund med afghanhunden. Avbildningar av slanka, graciösa hundar som dessa finns avbildade så tidigt som för 6000 år sedan, i gamla Mesopotamien.

I det forna Egypten var salukin populär, och det finns även medeltida avbildningar från Kina av denna ras. Det spekuleras att Henrik VI hade en saluki under 1500-talet, men det var först på 1840-talet som denna ras officiellt kom till England. Salukin har länge ansetts vara en vacker och imponerande ras i Mellanöstern. Än idag är den ett vanligt sällskap åt adel och kungligheter. Beduiner anser att denna ras är ren. Det innebär att den tillåts vistas i utrymmen avsedda för kvinnor, när andra hundar måste stanna utanför.

En skönhet med unikt temperament

Saluki är från början en jakthund och den har behållit en del av den karaktären än idag. Den kan vara reserverad mot främlingar och har en självständig personlighet, vilket kan få den att verka envis, likgiltig och svår att träna. Det gäller att ha gott om tålamod med salukin, då den är känslig för höjda röster och arga kommandon. Mjuk och bestämd träning är den bästa metoden. Denna ras blir dock lätt uttråkad och bör därför inte lämnas ensam under långa perioder.

En saluki kräver en hel del omtanke och uppmärksamhet. Den må vara självständig, men den behöver fortfarande gott om stimulans och sällskap. Den är inte så hemskt förtjust i hårdhänt lek eller i att springa efter bollar, men dess jaktinstinkter kommer att få den att jaga efter saker i rörelse om den inte stoppas. Tidig socialisering är oerhört viktigt för att denna hund inte ska bli blyg och rädd senare i livet. Se till att ge salukin all den tid och energi den behöver.

Vacker och stark

En saluki är utan tvekan en vacker och imponerande syn. Med sin slanka kroppsbyggnad och sina intelligenta, vänliga ögon är denna hund något alldeles speciellt. Pälsen är kort och len, ofta med svepande tofsar vid öronen, benen och svansen. Den finns i flera olika färger och varianter, bland annat vit, cream, brun, röd, black & tan, gråbrun och tri-color. När det gäller fysiken så må greyhound vara världens snabbaste hund, men salukin och whippet håller högre hastighet under längre sträckor där rasens uthållighet kommer till sin rätt.