Sporten padel – hur spelar man?

Det är viktigt att få ett bra grepp om reglerna för padel för att kunna njuta fullt ut av denna fantastiska sport. Vi har därför sammanställt de viktigaste spelreglerna för padel i denna översikt.

Poängbedömning

Poängsättningen fungerar exakt på samma sätt som i tennis, nämligen 15, 30, 40 och game, med deuce vid 40-40. Vid deuce måste två på varandra följande poäng vinnas för att vinna spelet.

För det mesta spelas padelmatcher i bäst av tre format, vilket innebär att två set måste vinnas för att vinna matchen. Ett set vinns av det lag som först vinner 6 spel, med två spels skillnad. Om ställningen är 6-5 måste laget med 6 matcher vinna ytterligare en match för att vinna setet. Om det står 6-6 oavgjort i setet spelas ett tie-break. Tiebreaks spelas till 7 poäng, med två poängs skillnad. Detta innebär att man fortsätter att spela när ställningen är 7-6 tills något av lagen har ett övertag på två poäng över det andra laget. i vilket fall det laget vinner tiebreak och därmed setet.

Serva

Servar måste alltid spelas underhands. Den första serven spelas från höger sida och därefter ändras från vänster till höger för varje följande poäng. Studsa bollen en gång bakom servicelinjen och slå den i eller under midjehöjd mot serviceboxen diagonalt över den plats där du servar, på andra sidan nätet.

Servicen måste studsa in i den motsatta serviceboxen som är placerad diagonalt mittemot den plats där du servar. Bollen ska inte träffa nätet och studsa mellan mittlinjen och sidoväggen inne i serveboxen. Efter studsen får bollen träffa glasväggen, men inte stängslet (foul serve). Den som returnerar serven kan välja att slå bollen innan eller efter att den träffar glasväggen. Så snart serven har studsat korrekt inne i serveboxen diagonalt över och bollen träffas av den som returnerar, börjar båda spelhalvorna att spelas. Efter en fel serve får du ett extra försök att serva (den andra serve). Om bollen rör nätet innan den studsar in i den korrekta serveboxen får du försöka igen, oavsett hur många gånger du redan har försökt.

Bollen är i spel

Under spel får bollen bara röra spelplanen en gång innan den slås över nätet. Varje spelare kan välja att låta bollen studsa eller spela en volley. Bollen måste alltid studsa på spelplanen innan den träffar en vägg eller staketet. Om bollen träffar väggen eller stängslet innan den träffar spelplanen är det en foul. Efter en studs får bollen träffa väggen eller stängslet en eller flera gånger innan den spelas tillbaka över nätet. Du får använda väggen för att spela tillbaka bollen över nätet så länge den studsar inom spelplanen på andra sidan nätet innan den träffar väggen eller stängslet på den sidan av nätet.

Om bollen träffar stängslet innan den går över nätet är det en foul. Om bollen studsar över muren efter att ha träffat spelplanen är det normalt en god poäng. I vissa fall får spelarna röra sig utanför ”buren” för att returnera en boll som har gått över muren. I det fallet måste bollen returneras innan den träffar marken utanför ”buren”.

Spelet fortsätter tills bollen studsar två gånger på en sida av nätet, i vilket fall poängen går till laget på motsatt sida av där bollen studsar. En poäng kan också tas om en spelare bryter mot någon av reglerna på annat sätt. Om du ville ha senaste nyheterna om padel surfa in på padelnytt.se.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*