Utöka ditt ordförråd

Akademiska skribenter förväntas ha ett större ordförråd än de som inte tillhör deras expertområde. Utgivare har ofta begränsningar för antalet sidor eller ord som tillåts i ett inlämnat manuskript; därför måste du presentera dina resultat så tydligt och kortfattat som möjligt när du utarbetar din forskningsartikel för inlämning till en respekterad tidskrift. En god behärskning av ordförrådet kan hjälpa dig att göra detta.

Eftersom de flesta tidskrifter publicerar på engelska för en internationell publik är det särskilt viktigt att utöka ditt engelska ordförråd för att skriva ett effektivt manuskript.

Fördelar
Det finns flera fördelar med en utökad repertoar av ord. Ett förbättrat ordförråd hjälper dig:

Säg vad du menar: Överanvändning av vissa adjektiv kan minska betydelsen av ditt budskap. Ett bredare urval hjälper dig att vara tydligare så att läsaren bättre förstår vad du försöker säga.
Förstå andra: Ju fler ord du lär dig, desto mer kan du få kontakt med andra. Inom de vetenskapliga disciplinerna finns det tekniska termer som många inte känner till. Om du lär dig så många som möjligt kan du inte bara få bättre kontakt med dina kollegor, utan även med dina egna läkare, advokater och andra yrkesverksamma.
Förstå vad du läser: Ju fler ord du känner till, desto färre kommer du att känna till.
Bli mer informerad: Denna övning kan hjälpa dig att inte bara förstå nya ord utan också göra det möjligt för dig att svara effektivt.
Tänk klarare och mer logiskt: Om du har fler verktyg i din ”ordlåda” kan du kommunicera dina idéer på ett bättre sätt.
För att kommunicera effektivt: Att upprepa samma adjektiv eller beskrivande ord tenderar att tråka ut din publik och därmed minska deras uppmärksamhet.
För att övertyga: För att övertyga människor måste du kunna kommunicera med alla nivåer i din publik så att alla är i samklang med det du presenterar.
Att göra ett gott intryck: Du kan göra ett bestående intryck genom att kommunicera och tala offentligt med självförtroende.
ad246ea5fc891591277542-ready-to-get-manu-bannerone.jpg
Steg för att utöka ditt ordförråd
Så vad behöver du göra för att öka ditt ordförråd? Det är inte svårt och kan till och med vara roligt. Följande steg kan hjälpa dig att öka ditt ordförråd.

  1. Läs så mycket du kan: Genom att läsa romaner, tidskrifter och annat tryckt material får du bekanta dig med nya ord.
  2. Använd hjälpsamma verktyg: Verktyg som ordbok och tesaurus kan vara till stor hjälp när du stöter på ett okänt ord. De definierar ordet och anger dess ursprung eller ”rot”. Denna information är till stor hjälp inte bara för att komma ihåg det specifika ordet utan också för att förstå betydelsen av andra ord med samma rot.
  3. För en dagbok över nya ord: En lista över nya ord förstärker dessa ord i ditt minne och uppmuntrar dig att utöka listan.
  4. Lär dig ett nytt ord varje dag: Det finns knep för att lära sig ett nytt ord varje dag. Lägg märke till nya ord när du läser eller kommunicerar.
  5. Ordens rötter: De flesta engelska ord har sitt ursprung i antingen latin eller grekiska. Som nämnts ovan kan det hjälpa att lära sig ords rötter inte bara för att komma ihåg dem utan också för att definiera nya ord.
  6. Roliga spel: När du slappnar av kan du försöka göra korsord eller andra ordlekar i tryckt form och spela ordlekar med andra då och då.
  7. Prata, prata, prata: Att diskutera saker med andra människor kan ge dig nya ord och fraser, särskilt när olika dialekter och modersmål används. Skriv ner ord från en konversation som är obekanta för dig och slå upp dem senare.
  8. Öva, öva, öva: Du måste fortsätta att använda nya ord som du har lärt dig för att se till att de stannar kvar i ditt minne.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*