Passande hundar för boende i Kiruna

Om du bor i Kiruna och har funderat på att skaffa hund kan det vara bra att veta vilka raser som passar bäst för klimatet och friluftslivet i Norrbotten, en av Sveriges nordligaste län. Lapplands vackra natur och miljö gör det till ett utmärkt landskap för skidåkning, vandring, jakt, fiske och andra utomhusaktiviteter. I Lappland är det inte ovanligt att stöta på vilddjur såsom björn, älg och lo, och därför passar lite större hundraser som siberian husky och saluki. I den här texten kommer vi dock att ta upp några andra vanliga hundraser i Kiruna.

Kiruna har kyligt väder och bra friluftsliv

Då Kiruna ligger högt upp i Sverige kan vintrarna bli väldigt kalla med mycket snö. På vintern kan temperaturen gå ända ner till minus 17 vilket gör att inte alla hundraser är anpassade för klimatet. På sommaren är det mildare, men det är inga 30 grader som övriga landet kan få utan här ligger temperaturen mellan 14 och 17 grader under juni och juli. Därför är det bra om hunden har tjock päls och gillar det lite svalare vädret. De populäraste hundraserna i landskapet är engelsk setter, jämthund och schäfer enligt en undersökning.

Engelsk setter tillhör kategorin stående fågelhund och är därför bra att använda vid jakt på fåglar. Rasens päls är vattentätt vilket gör att hunden klarar kyla relativt bra samt kan bada utan att frysa. Jämthunden tillhör kategorin spetsar och är en klassisk hundras från Jämtland. Till utseendet liknar den varg väldigt mycket, rasen passar mycket bra i Kirunas klimat, den älskar att jaga och vara ute på längre turer. Det skulle inte vara några problem för hunden om den skulle stöta på större vilddjur i Kiruna då rasen är den vanligaste hundrasen inom älgjakt i både Finland och Sverige.

Två hundraser som klarar kyligare temperaturer

Klassiska hundar som schäfer, labrador och golden retriever hamnar högst på svenskarnas lista. Schäfer är den tredje populäraste hundrasen i Kiruna kommun och tillhör kategorin vall-, boskaps- och herdehundar. Den används mest som brukshund och sällskapshund, men kan även användas som vakthund. Klassiska hundar som schäfer och jämthund har liknande päls och klarar sig därför väldigt bra i den kalla vintern. Man kan se många polishundar som är av rasen schäfer och det finns även olika varianter av schäferrasen som används till olika syften.

Rasen schäfer måste kunna visa mod, kamplust och hårdhet men har även vara väldigt lugn och trygg. De olika varianterna och stamtavlorna inom rasen gör att mentaliteten kan variera från hund till hund. Därför är det viktigt att kontrollera detta före köp så du får en hund efter dina behov och önskemål. Schäfern klarar sig väldigt bra i klimatet i Kiruna då den som de övriga två raserna gillar att röra på sig, arbeta och är ett utmärkt sällskap på fjällvandring.

Tänk dig för innan du skaffar hund

När man ska skaffa en hund måste man tänka på många saker. Speciellt om man bor i den nordliga delen av Sverige där temperaturerna kan sjunka väldigt mycket. Alla hundar är inte skapta för att klara den stränga vinterkyla som kan uppstå i bland annat Kiruna. Det är även viktigt att tänka på att det är mycket friluftsliv uppe i de nordliga delarna av Sverige. Om man har tänkt ha en kompis som hänger med på långa turer i naturen är det bra att välja en hundras som gillar att motionera och vara ute.

Hundfoder är något som är mycket mer komplicerat än vad man kan tro. De flesta köper någon fin påse med hundmat i en matbutik och tänker att hunden säkerligen kommer att tycka om den eftersom att hunden på bilden verkar göra det. Men så är inte alltid fallet. Din hund förtjänar riktig mat. Läs mer om hundfoder på hästochhund.se.

Kiruna är vackert och erbjuder bra friluftsliv